Apa itu "Radikal Bebas"?
Radikal Bebas = Oksidan tidak terkawal yang merosakkan sel!
Radikal bebas
adalah molekul yang kekurangan satu elektron, dan membuat molekul
tersebut menjadi tidak stabil dan selalu berusaha mengambil elektron
dari molekul atau sel lain. Radikal bebas dapat dihasilkan dari hasil
metabolisme tubuh dan faktor luaran seperti asap rokok, hasil penyinaran ultra ungu, zat kimia dalam makanan dan bahan pencemar lain.
Penyakit yang disebabkan oleh radikal bebas bersifat kronis, iaitu
diperlukan masa waktu bertahun-tahun untuk penyakit tersebut menjadi
nyata. Contoh penyakit yang sering dihubungkan dengan radikal bebas
adalah serangan jantung dan barah. Untuk mencegah atau mengurangi penyakit kronik kerana radikal bebas antioksidan.
Radikal bebas yang mengambil elektron dari sel tubuh manusia dapat menyebabkan perubahan struktur DNA sehingga timbullah sel-sel mutan.
Bila perubahan DNA ini terjadi bertahun-tahun, maka dapat menjadi
tekanan oksidatif yang menimbulkan berbagai penyakit kronis seperti
kanser, penyakit jantung, dan alzheimer.
Antara perkara-perkara yang menambahkan kuantiti radikal bebas di dalam badan ialah:
Untuk mencegah radikal bebas menyerang sel kita adalah sukar. Tapi, ini tidak bermakna kita tidak boleh menghalang radikal-radikal bebas ini dari terus merosakkan sel. Berdasarkan contoh di atas, pengambilan antioksidan dapat menyekat aktiviti radikal bebas ini.
- Merokok
- Pencemaran udara
- Penyakit kronik
- Penyakit berjangkit
- Perokok sekunder
- Menopause
- Tekanan perasaan (stress)
- Pendedahan kepada cahaya matahari
- Sinaran X-ray
- Diet carcinogens (Pengambilan makanan yang digoreng pada suhu tinggi, dibakar dengan arang, atau daging yang dirawat).
- Cara penyediaan makanan yang salah. Contohnya: Lobak yang dimasak membekalkan lebih bio-tersedia Beta-Carotene, berbanding Lobak yang belum di masak. Haa, bukan semua makanan yang tidak di masak itu baik, ya!)
Pencegahan?
Untuk mencegah radikal bebas menyerang sel kita adalah sukar. Tapi, ini tidak bermakna kita tidak boleh menghalang radikal-radikal bebas ini dari terus merosakkan sel. Berdasarkan contoh di atas, pengambilan antioksidan dapat menyekat aktiviti radikal bebas ini.
Antioksidan
Walaupun kita boleh mendapatkan sumber antioksidan daripada pemakanan harian, kebanyakan dari kita sebenarnya memerlukan lebih dari jumlah antioksidan yang kita perolehi hanya dari diet harian. Contohnya, perokok memerlukan 2 atau 3 kali ganda Vitamin C untuk mendapatkan paras darah berantioksidan yang sama seperti orang yang tidak merokok!
Antioksidan
adalah zat yang dapat mencegah atau menghambat proses oksidasi.
Antioksidan akan mendermakan satu elektronnya kepada radikal bebas untuk
meneutralkannya kembali. Bagi tubuh manusia, antioksidan akan
melindungi sel-sel dari efek berbahaya radikal bebas yang boleh
merosakkan sel2 tersebut.
Terdapat banyak
sumber makanan yang mengandungi antioksidan, termasuklah sayur-sayuran,
kekacang, minyak ikan, bawang putih dan lain-lain. Perlindungan
terhadap radikal bebas ini perlu berterusan dan konsisten untuk
mengekalkan tahap kesihatan yang optimum. Kini, pelbagai supplement
telah diproses utnuk memudahkan kerja anda melindungi diri sendiri dan
orang tersayang...!
Berikut adalah beberapa supplement yang merupakan vitamin antioksidan.
(1) Pastinya gabungan terbaik ACE - CarotoMax, Vita-C dan Vita-E!
ATAU
(2) Vivix, yang kaya dengan kandungan Resveratrol yang tinggi!
*Note: Vivix TIDAK BOLEH diambil oleh ibu mengandung dan menyusu!
TAHUKAH ANDA?
Suplemen antioksidan TIDAK BOLEH diambil oleh orang yang sedang menjalani kemoterapi atau rawatan radiasi.
Ini kerana, rawatan-rawatan ini berfungsi dengan menghasilkan radikal bebas untuk memusnahkan sel kanser. Maka, suplemen antioksidan hanya akan mengurangkan dan menggangu 'radikal bebas ini' berfungsi dengan efektif!
Ini kerana, rawatan-rawatan ini berfungsi dengan menghasilkan radikal bebas untuk memusnahkan sel kanser. Maka, suplemen antioksidan hanya akan mengurangkan dan menggangu 'radikal bebas ini' berfungsi dengan efektif!
No comments:
Post a Comment