Friday, July 11, 2014

Set Migraine Shaklee

Assalamualaikum w.b.t

Pernah mengalami MIGRAINE?? Saya sendiri adalah penghidap MIGRAINE. Allah sahaja tahu betapa sakitnya. Pernah juga pengsan dalam kelas time study kat u dulu sebab sakit sangat. Pernah muntah teruk sampai lembik dan pernah masuk wad kecemasan gara-gara panahan migraine. Tapi. Nasib baik lepas 3 jam kat situ dibenarkan balik. pesanan doktor supaya selalu simpan panadol dalam beg dan bawa kemana-mana if nak keluar.

Mengalami sakit kepala secara berpanjangan merupakan penyakit yang dikenali sebagai migrain. Jom ketahui apakah punca yang boleh menyebabkan penyakit migrain menyerang kita. Sakit kepala/Migraine sering berlaku pada bila-bila masa sahaja.Ada yang terpaksa menahan sakit berjam-jam,ada yang terpaksa terbaring tidur sahaja sepanjang hari jika terkena migraine.

Apakah Punca Sakit Migrain? Sakit kepala merupakan sakit yang biasa dihidapi oleh semua orang tidak kira kanak-kanak mahupun golongan biasa. Namun jika ia sakit yang berpanjangan ia boleh dikira sebagai migrain. Ia merupakan penyakit biasa yang dihadapi oleh golongan remaja. Ia berlaku kerana darah tidak sampai ke otak akibat tersekat dan menyebabkan sakit kepala yang teramat sangat. Selain pening akibat sakit kepala, migrain juga memberi rasa tidak selesa kepada perut dan loya sehingga menyebabkan pesakit muntah.
Perasaan yang sering digambarkan oleh pesakit ketika menghadapi migrain adalah seperti dihempap batu dan kepala berdenyut-denyut seperti dicucuk-cucuk. Serangan migrain ini tidak mengira tempat dan waktu. Kebiasaannya pesakit akan mengalami sakit kepala di sebelah bahagian sahaja.
Ketahui PUNCA kenapa MIGRAINE berlaku:
1. Kesan daripada alahan seseorang
2. Silau akibat lampu yang terang
3. Bunyi yang terlalu kuat
4. Bau wangi yang terlampau kuat
5. Tekanan fizikal atau emosi
6. Waktu tidur yang tidak teratur
7. Merokok atau terdedah kepada asap rokok
8. Stres
9. Menahan lapar
10. Makanan seperti coklat, keju, kopi, limau, tomato dan jeruk atau makanan yang diperap.
Perlu kita ketahui terdapat beberapa jenis migrain/sakit kepala ini:
1 ) Sakit kepala di sebabkan tekanan emosi
2)  Sakit kepala di sebabkan migrain
3 ) Sakit kepala di sebabkan sinus
Untuk mengelakkan MIGRAINE elakkan daripada:
·         Memakan makanan yang mengandungi thyramine seperti keju
·         Makanan yang mengandungi monosodium glutamate (MSG)
·         elak bau yang busuk, bunyi bising dan asap rokok
·         Minuman yang mengandungi kafein berlebihan
·         Stress dan tekanan
·         Jadual tidur yang tak tetap
·         Menundakan waktu makan dan biar perut kosong terlalu lama

Pengambilan pemakanan yang betul dan mengamalkan gaya hidup sihat dapat membantu mengurangkan masalah ini.

Supplemen shaklee yang dicadangkan in syaa Allah dapat membantu untuk atasi masalah migraine:1) Ostematrix -Terdiri dari kalsium,magnesium dan vitamin D.Kalsium yang dapat meringankan stress,memperbaiki jantung berdebar,memperbaiki depresi,mood swing dan sakit kepala.Magnesium daoat membantu sistem saraf,pengecutan otot dan saraf,menstabilkan denyutan tidak sekata yang sering di hadapi oleh penghidap Migraine.
2) B complex - mengandungi vitamin B2 dan B6 yang terbukti dapat mengurangkan kesakitan akibat migrain.Juga pengambilan vitamin ini dapat mengurangkan stress,strok dan depressi.

Saya adalah wakil Shaklee anda untuk penghantaran serata Malaysia. Pilihan COD di kawasan Equine, Taman Puncak Jalil, Taman Lestari Perdana, Seri Kembangan Bandar Kinrara dan KLCC.

Pertanyaan, konsultasi dan pesanan boleh hubungi saya di:
Aniesz Ceasar
♥ sms/whatsApp: 019-3878986


No comments:

Post a Comment